Gaurkotasuna / 11 urria, 2024
Kursaala, hiru egunez, munduko gastronomiako pertsona handien topagunea izan da, eta Donostia euskal sukaldaritzaren erreferente ez ezik, nazioarteko panoraman arretagune ere izan da. Urteroko kongresuaren edizio honetan, Martín Berasategui, Aritz Aduriz, Edorta Lamo, Hilario Arbelaitz eta Josean Alija profesional ospetsuek euren ikuspegia eta esperientzia partekatu dute, sukaldaritzako eztabaida aberastuz.
Aurten, herrialde gonbidatua Portugal izan da, eta bertako chefek inpresio sakona utzi dute euren hitzaldiekin. Marlene Vieira, João Sá eta José Avillez pertsona ezagunek Portugalgo sukaldaritzaren bilakaerari buruzko beren ikuspegi paregabea ekarri dute Donostiara, eta hitzaldien maila handitu dute beren ekarpenekin.
Eneko Atxa, Elena Arzak eta Andoni Luis Aduriz sukaldarien eskutik, euskal sukaldaritzaren ordezkaritza bikaina izan da Auditorioan. Beren aurkezpenetan funtsezko gaiak jorratu dituzte, hala nola aromen garrantzia, produktuaren kalitateari buruzko hausnarketa eta teknika berrien erabilera, betiere sukaldaritzako erreferente horiek definitzen dituen izaera berritzaile eta probokatzaileaz blai.
Kongresuaren unerik hunkigarrienetako bat Pedro Subijana Akelarre jatetxe ospetsuaren sortzaileari egindako omenaldia izan da. Subijanak, familiarekin batera, bere ibilbide bikainagatik jaso zuen aintzatespena, eta argi utzi zuen bere pasioak bere horretan jarraitzen duela «ez dut erretiroa hartzeko asmorik» aitortzean.
Inaugurazio-afaria Miramar Jauregi bikainean egin zen, eta hasiera eman zion 2024ko sukaldaritza-hitzordu horri, urtez urte aurreikuspenak gainditzen jarraitzen duen ekitaldiari hasiera emanez. Edizio honekin, Donostiak gastronomian munduko erreferente handienetako bat gisa duen posizioa sendotu du, bai sukaldaritzaren kalitateagatik, bai nazioarteko erakusle onenak erakartzeko duen gaitasunagatik. San Sebastián Gastronomika Euskadi Basque Country erakusleiho ezin hobea da oraindik hiria eta lurraldea sukaldaritzako berrikuntzaren eta artearen abangoardian egon daitezen.